Körkortsutbildning behörighet B Personbil

Här har vi samlat lite information om vår personbilsutbildning.För att anmäla dig till utbildning hos oss så kan du ringa, skicka mejl eller komma in på konoret så hjälper vi dig. 


Körkortstillstånd
För att kunna påbörja körkortutbildningen hos oss på trafikskolan måste ni ha ett giltigt körkortstillstånd, detta söker man hos transportstyrelsen. Man gör ansökan direkt på nätet, gå in på www.korkortsportalen.se och välj e-tjänster fyll i de uppgifter som efterfrågas. Sedan fyller man också i en hälsodeklaration. I slutet får man ett val att man ska beställa efter synintyg, beställ detta så skickas det hem till din folkbokföringsadress. Ta sedan med denna blankett till optikern och gör ett syntest där, sedan skickar du in detta papper till den adress som står på blanketten. Betalningen av detta görs i samband med att du gör ansökan, man kan både betala direkt på nätet eller välja att få ett inbetalningskort hemskickat, ansökan behandlas inte förrän det är betalt.


Teoriutbildningen
När ni skriver in er hos oss får ni även inloggningsuppgifter så att ni kan logga in på datorerna ute i vår teorilokal men även via internet för att kunna börja plugga in körkortsteorin. För att plugga in körkortsteorin har vi till hjälp ett körkortsfrågeprogram som består av frågor uppdelade i olika faser. Faserna som man skall göra är A, B, C, F, Repetition samt sluttest. Faserna A, B, C och F är grundfaser och det krävs att man gjort dessa färdiga innan man kan fortsätta med de sista. Varje test består av 70 frågor och 63 rätt är gränsen för att vara godkänd på testet. För att vara godkänd på en fas krävs 2 godkända tester. Börja med fas A och gör den godkänd innan ni går vidare till nästa. När ni kommer till fas repetition kommer ni att känna att den fasen är svårast, det stämmer att den är det. I denna fas kommer datorn att plocka fram de frågor som du haft mest fel på i de tidigare faserna och på så sätt så känns den svårare. På denna fas gäller dessutom att man har 3 godkända test innan man är klar.

 

Ni kan antingen sitta på trafikskolan och läsa vid våra datorer eller så kan ni sitta hemma och läsa via internet. Ni har obegränsat antal tester och dessa ingår i grundavgiften. Det är samma frågor som vi har på trafikskolan och samma inloggning. 


Böcker
Körkortsboken:
Använder man som ett uppslagsverk, om man inte läser i boken när man gör frågorna kommer det att bli svårt att klara av teorin. När du gjort ett test och rättat detta, slå då upp svaret i boken och läs på just det område det gäller. På så sätt jobbar man igenom teorin och täcker upp alla moment


Vägmärken & vägmarkeringar:
Detta häfte hör ihop med körkortsboken och innehåller alla vägmärken och vägmarkeringar. Detta häfte är mycket bra och kommer att underlätta mycket för dig när du gör frågorna.


Körhäfte 1, 2 och 3:
Dessa häften används i bilen och lärarna kommer att gå igenom olika moment i dessa.


Körutbildningen
Körutbildningen består av 16 delmoment, allt från att ställa in stolen till att köra självständigt i stad och på landsväg. Alla elever måste gå igenom dess moment men hur mycket man måste köra beror förstås på vilka förkunskaper man har. Har man kört mycket hemma och har bra förkunskaper så går det fortare att gå framåt. Har man kört mindre kanske man behöver öva varje moment lite extra och på så sätt behövs fler körlektioner. Vi kör inte fler lektioner än vad du som elev behöver. Är man duktig och har kört mycket hemma så kör vi inte i onödan. Under körlektionerna kommer lärarna att använda sig av körhäften som används för att beskriva olika situationer och hur man på bästa sätt kan lösa dessa. Dessa häften som består av 3 delar A, B och C ingår i bokpaketet som ni får om ni köper böcker via oss. Har ni egna böcker men inte dessa häften så tillkommer kostnaden för dessa.


Bokning av körlektioner
Bokning av körlektioner görs via Elevcentralen på vår hemsida www.inlandetstrafikskola.se logga in med de uppgifter du fick vid inskrivningen. Avbokning av körlektioner Avbokning ska ske helst via elevcentralen och senast klockan 13.00 dagen innan ni ska köra. Vid senare avbokning debiteras halvt lektionspris. Om du skulle bli sjuk samma dag, meddela oss så fort som möjligt så att någon annan kan få din tid istället.


Riskutbildning 1
From. 1 april 2009 så kom kravet på ytterligare en riskutbildning. Denna handlar om alkohol, droger samt övriga risker i trafiken. Det är en 3 timmar lång utbildning som vi har i vår teorilokal. Denna utbildning måste genomföras innan man får göra kunskapsprov och körprov hos trafikverket.


Riskutbildning 2 (Halkbanan)
Halkbanan är den andra delen av riskutbildningarna som skall göras. Vi åker till Hörnefors och gör vår halkbanekörning där. Vi åker 3-4 elever i bilen och man får då turas om att köra både dit och hem. Vi åker också över Umeå tillbaka så alla får köra en lektion i Umeå för att prova på lite mer avancerad trafik.


Betalning
Betalning kan ske med kort, kontant eller via bankgiro. När ni betalar via bankgiro måste ni ange ert personnummer och namn. Kostnaderna för körkortsutbildningen finns bifogade på ett separat papper, där kan ni läsa om vårt startpaket samt övriga priser. För att få hämta ut böcker krävs att antingen startpaketet eller kostnaden för grundavgift och böcker är betalda. Vi tillåter en skuld på max 2000 kronor sedan vill vi att ni börjar betala av.


Legitimation
För att kunna göra alla obligatoriska moment krävs för varje tillfälle att man kan visa upp en giltig legitimation. Om du inte har detta så skaffa det så fort som möjligt annars kommer det att bli problem vid riskutbildningarna och proven.


Kunskapsprov och Körprov
Dessa prov är det sista som skall göras innan man har sitt körkort i handen. För att bli inbokad till trafikverkets prov krävs att både teori och körning nästan är klara. Proven bokas nämligen samtidigt och görs med bara någon eller några dagars mellanrum. Ibland kan man få proven samma dag.