Körkortsutbildning Behörighet C Lastbil

Här har vi samlat information om vår körkortsutbildning för lastbil och lastbil med släp. När det gäller utbildningsupplägg så anpassar vi det efter dina behov. Kontakta oss om du ahr frågor eller vill ha mer information.

Körkortstillstånd

För att kunna påbörja körkortutbildningen hos oss på trafikskolan måste ni ha ett giltigt körkortstillstånd, detta söker man hos transportstyrelsen. Ansökan görs på www.korkortsportalen.se gå in under e-tjänster. För att ansöka om körkorttillstånd på behörighet C och CE krävs även en läkarundersökning.

Teoriutbildningen
När ni skriver in er hos oss får ni även inloggningsuppgifter så att ni kan logga in på datorerna ute i vår teorilokal men även via internet för att kunna börja plugga in körkortsteorin. För att plugga in körkortsteorin har vi till hjälp ett körkortsfrågeprogram som består av frågor uppdelade i olika faser. Faserna som man skall göra är A, B, C, F, Repetition samt sluttest. Faserna A, B, C och F är grundfaser och det krävs att man gjort dessa färdiga innan man kan fortsätta med de sista. Varje test består av 60 frågor och 54 rätt är gränsen för att vara godkänd på testet. För att vara godkänd på en fas krävs 2 godkända tester. Börja med fas A och gör den godkänd innan ni går vidare till nästa. När ni kommer till fas repetition kommer ni att känna att den fasen är svårast, det stämmer att den är det. I denna fas kommer de frågor som du haft mest fel på i de tidigare faserna och på så sätt så känns den svårare. På denna fas gäller dessutom att man har 3 godkända test innan man är klar.

Ni kan antingen sitta här på trafikskolan och läsa vid våra datorer eller så kan ni sitta hemma och läsa via internet. Det är samma frågor som vi har på trafikskolan och samma inloggning.

Böcker

Trafkens gruder: I denna bok hittar du fakta om allmänna trafikregler.
Vägmärken & vägmarkeringar: Detta häfte hör ihop med Trafikens grunder och innehåller alla vägmärken och vägmarkeringar.
Köra Lastbil: Denna bok innehåller fakta och regler omkring lastbilen och dess funktioner
.

YKB-Yrkeskompetensbevis
From. 1/9 2009 krävs att man även har gått utbildning för detta. Vi utbildar bara på körkortsbehörigheten, YKB kompetensen måste du gå till en annan utbildare för att skaffa. Prata med Ingemar så kan han förklara mer.

Körutbildningen
Körningen kommer ni att göra med en Scania P94. Körlektionerna för lastbil ligger oftast fredagar. Antalet lektioner man behöver varierar mellan olika individer och det går inte att säga exakt hur mycket som behövs. Vi försöker att anpassa körningen och göra den så effektiv som möjligt. När ni kört ett par lektioner så kan man lättare bedöma hur många som behövs.

Kunskapsprov och Körprov
Båda dina prov bokar vi åt dig, kravet för att bokas på kunskapsprov är att fas A, B, C och F är godkända. Kunskapsprovet är det som görs först, i Lycksele görs det på City hotellet. Kunskapsprovet kan även göras på andra orter, beroende vad som passar bäst just för dig. När du gjort ett godkänt kunskapsprov så kan man boka körprovet. Att få körprov kan innebära lite väntetid eftersom det inte är alla förarprövare som gör dessa prov